Cara Menggunakan Shopping Cart Usahawan.com

Selamat datang Usahawan.com. Nikmati  kemudahan sistem pembelian online yang menjimatkan masa anda. Untuk kemudahan pelanggan untuk membuat pembelian, kami menyediakan tutorial khusus bagaimana cara menggunakan shopping cart

 

Langkah 1:

Anda harus login terlebih dahulu. Sekiranya masih belum mempunyai akaun, boleh mendaftar percuma Di Sini. Proses pendaftaran hanya mengambil masa beberapa minit sahaja. Pastikan anda mengisi maklumat yang tepat dan benar sahaja.

 

1

2

 

Langkah 2:

Pertama anda perlu memilih barang yang anda inginkan. Usahawan.com menyediakan pelbagai pakej perniagaan dan juga direktori produk yang sesuai dengan keperluan perniagaan anda.

Anda juga boleh membuat carian produk dengan masukkan nama produk di kotak  SEARCH FOR PRODUCTS dan tekan Enter.

 

3

4

 

Sepertimana membeli-belah di shopping mall, anda memerlukan troli atau lebih dikenali sebagai “CART” untuk kemudahan anda berbelanja.

Cuma pilih kuantiti produk yang dikehendaki dan klik tombol “ADD TO CART” yang terdapat dalam listing produk dan produk tersebut akan masuk ke dalam “CART” anda

 

5

 

Langkah 3:

Setelah sejumlah produk  yang anda inginkan sudah dimasukkan ke dalam “CART”, langkah selanjutnya adalah menyemak semula pembelian anda anda dengan klik “VIEW CART”

 

6

 

Ia akan menampilkan page pertama (Shopping cart)  yang menunjukan jumlah produk yang anda pesan. Ia juga mengandungi jumlah yang perlu anda bayar dan juga kos penghantaran produk yang dikenakan.

 

7

 

Anda boleh menambah, mengurangkan, dan menghapuskan produk pesanan.

 

Langkah 4:

Jika anda berpuas hati dengan semua produk yang dipilih, Klik tombol “PROCEED TO CHECKOUT” untuk menuju ke page kedua (Alamat Pengiriman)

 

7

 

Dalam page ini anda maklumat anda separti Nama, No Telefon, Alamat, Poskod, Region, Negeri dll akan terpapar. Sila pastikan maklumat yang tertera adalah tepat.

Selanjutnya klik tombol  “PAYMENT METHOD” untuk menuju ke page ketiga (Maklumat Kaedah Bayaran).

 

8

 

Langkah 5:

Terdapat 2 kaedah pembayaran:

1. Maybank2u/Bank Transfer: Klik  Di Sini Untuk Mengetahui Lebih Lanjut

2. Kad Kredit (Visa/Mastercard): Klik  Di Sini Untuk Mengetahui Lebih Lanjut

* Sila pilih salah satu kaedah bayaran di atas

Kemudian klik tombol “ORDER REVIEW” untuk meneruskan pembayaran melalui kaedah yang dipilih.

 

9