Fenomena Perniagaan Sosej Telur

0
3199

Berbicara tentang perniagaan makanan, sememangnya tiada penghujung. Selalunya jenis makanan yang baru dan unik akan muncul. Sebagai contoh, sosej telur. Perniagaan sosej telur atau biasa disebut perniagaan egg roll adalah sejenis makanan segera yang kini mula disukai oleh segenap lapisan masyarakat.

Makanan segera  ini sebenarnya sama dengan jenis makanan yang menggunakan sosej dan telur sebagai bahan. Hanya cara penampilan agak berbeza kerana sosej telur dihasilan menggunakan mesin automatik.

Mesin yang digunakan hanyalah sebuah mesin ringkas yang kelihatan seperti kuali tokoyaki. Jika mesin tokoyaki mempunyai mold berbentuk bulatan kecil, mesin sosej telur mempunyai mould berbentuk seperti tiub.

Kemudian sosej akan dicucuk menggunakan sudu, kemudian disisipkan bersama dengan campuran telur dan goreng ke dalam mesin  berbentuk tiub tadi. Mudah bukan? Supaya anda tidak keliru apabila anda ingin membuka perniagaan, inilah cara membuat sosej telur.

Cara Membuat Sosej Telur

Bahan-bahan

 • 10 Ayam Sosej atau Daging Sosej
 • Telur Ayam 10 Biji
 • Pelengkap (sos tomato, sos cili, mayonis)
 • Minyak Masak yang cukup
 • Skewers/ pencucuk sate
 • Pinggan

Cara Membuat Sosej Telur

 1. Sediakan semua ramuan yang disebutkan di atas
 2. Cucuk semua sosej dengan Skewers/ pencucuk sate bersaiz panjang
 3. Sediakan mesin sosej telur
 4. Semasa menunggu mesin panas, tuangkan minyak masak ke dalam tiub pada mesin sosej telur. Setiap satu diberikan kira-kira 1 sudu minyak
 5. Pecahkan telur dan kocok dahulu. Kemudian masukkannya ke dalam tiub mesin
 6. Letakkan sosej yang telah ditusuk oleh pelidi sate ke dalam tiub mesin
 7. Tunggu sehingga dimasak
 8. Setelah dimasak, sosej telur akan naik secara automatik. Jadi, anda tidak perlu bimbang tentang tahap kemasakannya.

Peluang Perniagaan untuk Sosej Telur

Membuka perniagaan sentiasa sinonim dengan peluang perniagaan. Perniagaan timbul kerana peluang perniagaannya. Sosej telur adalah makanan yang sesuai untuk dimakan ketika cuaca apa pun.

Dengan bentuk dan persembahan yang unik, sosej telur ternyata mampu menimbulkan minat orang ramai. Oleh itu peluang perniagaan untuk sosej telur sangat menjanjikan kerana ia akan menghasilkan banyak manfaat. Selain modal yang tidak banyak, perniagaan sosej telur juga cukup bermanfaat kerana anda tidak akan merasa susah ketika memasak. Ditambah dengan kewujudan mesin khas yang memudahkan anda menjalankan perniagaan sosej telur.

Cara Memulakan Perniagaan Sosej Telur

Jika anda berminat membuka perniagaan sosej telur, terdapat dua pilihan untuk bermula. Menjalankan perniagaan anda sendiri atau dengan menyertai perkongsian atau francais yang telah menyediakan jenama kepada bahan yang anda perlukan. Jika anda memulakan perniagaan anda sendiri, maka anda perlu menyediakan bahan, alat, dan lokasi. Segala-galanya yang anda inginkan, anda boleh tentukan mengikut keinginan anda.

Tips untuk Membuat Sosej Telur Lebih Menarik kepada Pelanggan

Menghidangkan makanan yang lazat adalah salah satu perkara yang paling penting dalam perniagaan. Pelanggan pasti akan kembali lagi jika sosej telur yang anda sajikan mempunyai rasa yang unik. Anda juga boleh menambah beberapa bahan lain supaya sosej telur dibuat lebih baik. Berikut adalah beberapa petua untuk membuat sosis telur anda lebih enak;

Campuran Mayonis ke Telur

Campurkan sedikit mayonis ke dalam telur yang dipukul. Penambahan mayonis akan menjadikan tekstur sosej telur lebih lembut dan mempunyai  rasa berlemak yang tersendiri.  Jika anda ingin menambah mayonis, anda perlu menambahnya sedikit. Kerana menambah terlalu banyak mayonis hanya akan membuat adunan terlebih gebu..

Dihiris secara tipis dan kecil Bahan Campuran Lain

Jika anda menambah campuran lain (seperti lobak merah atau sayur-sayuran lain), terlebih dahulu, anda perlu memotongnya dengan kecil dan nipis. Ini dilakukan supaya ramuan tambahan akan masak dengan lebih cepat. Bahan tambahan yang dipotong terlalu besar dikhuatiri tidak masak dan sukar dimasukkan ke dalam tiub mesin. Di samping itu, bahan tambahan yang nipis dan kecil akan menjadikan sosej kelihatan lebih menarik.

Masukkan telur pada masa yang sesuai

Memasukkan telur ke dalam mesin tidak boleh dilakukan secara sembarangan/tidak teratur. Selepas minyak dituangkan, tunggu selama 1-2 minit, kemudian telur dimasukkan ke dalam lubang. Lubang-lubang yang cukup panas biasanya akan membuat bunyi mendesis apabila dituangkan telur. Jika telur dimasukkan semasa mesin masih sejuk, proses memasak akan menjadi lebih lama. Di samping itu, ini akan menjadikan kematangan sosej tidak sekata.

Tuang campuran bahan secara berperingkat

Banyak usahawan sosej telur mencurahkan campuran telur secara langsung. Adalah disyorkan bahawa telur akan dikocok sebelum dimasukkan ke dalam mesin. Kaedah ini kemudiannya menghasilkan penampilan yang berbeza pada lapisan telur yang meliputi sosej. Perniagaan masakan hari ini memang perniagaan yang menjanjikan peluang. Semua orang pasti memerlukan makanan, sama ada makanan ruji atau makanan biasa. Selagi anda sentiasa berusaha untuk membuat pembaharuan makanan yang anda sediakan.

Berminat untuk memulakan Perniagaan Egg Roll Sosej. Klik imej dibawahBerminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


  [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


  Lihat artikel menarik yang lain