Panduan Bisnes Ayam Crispy dan Ayam Singgit dengan Modal yang Kecil

0
7210

Perniagaan makanan ayam goreng crispy dan ayam singgit menjadi makanan paling disukai di semua golongan. Ia kerana di sebalik rasa yang lazat dan enak, makanan yang biasa dipanggil ayam goreng, dikenali sebagai makanan segera.

Di Malaysia, banyak restoran makanan segera menyediakan ayam goreng dalam pelbagai rasa, seperti: KFC, Marybrown, Texas Chicken dll. Selain di restoran, makanan ayam goreng yang disaluti dengan tepung yang lazat dan rangup juga dijual dengan meluas yang beredar di pinggir jalan (kaki lima). Jika dilihat dari segi aspek, perniagaan ayam goreng ini termasuk dalam kategori perniagaan makanan yang mempunyai peluang keuntungan yang besar.

Panduan untuk membuat perniagaan ayam goreng crispy dan ayam singgit dengan modal yang rendah menggunakan peluang keuntungan dalam menjual makanan segera iaitu ayam goreng, boleh dilakukan oleh siapa saja dan di mana saja. Anda boleh menjual melalui kiosk kecil di kawasan kediaman, tepi jalan, di kawasan kantin, pusat kawasan makanan atau menjualnya di facebook.

Untuk memulakan perniagaan ayam goreng crispy dan ayam singgit tidak memerlukan modal yang besar, terutamanya jika anda ingin melabur dengan bekerja dalam sistem francais. Sekiranya ada modal, mengapa tidak untuk mencuba membuka perniagaan sendiri?

Apa yang perlu disediakan dalam memulakan perniagaan ayam goreng crispy dan ayam singgit dengan modal sementara?

1.Pilih di mana anda akan menjual

Setiap orang mempunyai keistimewaan mereka sendiri dalam memulakan apa-apa jenis perniagaan. Terutama dalam menentukan tempat memulakan perniagaan. Jadi di sini anda harus pintar untuk mengambil peluang, jika ada peluang besar yang menjanjikan maka pilih lokasi perniagaan yang tepat, terutamanya dalam memulakan perniagaan ayam goreng.

2.Ketahui jenis setiap resipi untuk membuat ayam goreng crispy dan ayam singgit yang lazat dan enak

Ia tidak boleh dinafikan bahawa dalam perniagaan makanan perkara utama yang paling utama adalah makanan istimewa dari makanan itu sendiri. Oleh itu, perkara penting ini perlu diterapkan dalam memulakan perniagaan ayam goreng crispy dan ayam singgit. Walaupun proses memasak agak mudah, itu tidak bermakna anda mengabaikan kualiti rasa dalam ayam goreng crispy dan ayam singgit yang anda buat. Anda mesti bijak untuk mencari dan menentukan rasa yang enak dan juga lazat. Anda boleh memperolehi kelengkapan perniagaan, tepung ayam goreng crispy dan tepung ayam singgit melalui usahawan.com, ia boleh didapati di sini: https://www.usahawan.com/product-category/fried-chicken-business/

3.Tentukan nama perniagaan ayam goreng

Selepas belajar dan mencari resipi ayam goreng yang enak dan lazat, maka seterusnya adalah memberi nama kepada perniagaan ayam goreng anda sendiri. Walaupun berjalan dengan cara yang mudah, anda juga perlu menentukan dan memberi nama perniagaan ayam goreng yang anda jalankan. Sebagai contoh, “ayam goreng tepung tepung sejuta rasa dik bee”, “fried chicken lazat mantap pak udin”, dsb.

4.Analisis modal yang diperlukan

Selepas point 1,2,3 yang anda lihat. Jadi yang terakhir adalah melakukan analisa modal untukmemulakan perniagaan ayam goreng. Dalam menganalisis modal perniagaan ayam goreng, anda boleh melakukan pengiraan beberapa perkara yang diperlukan sahaja. Sebagai contoh;

-Modal permulaan untuk perbelanjaan bahan
-Tempat sewa
-Dan membeli-belah untuk perkakas dapur yang diperlukan

5.Tentukan harga mesra

Supaya perniagaan ayam goreng berjaya, anda mesti menyesuaikan harga jualan dengan keadaan tempat anda membuka perniagaan ini. Beri harga yang sesuai dan berpatutan kepada masyarakat, serta memberikan perkhidmatan terbaik yang mesra dan sopan.

Sebelum memulakan perniagaan ini, anda boleh menghadiri Bengkel Usahawan Ayam Goreng Crispy dan Ayam Goreng Singgit anjuran www.usahawan.com. Anda akan diajar teknik menggoreng yang betul, di samping belajar pengiraan kos, keuntungan, lokasi perniagaan dan penjenamaan. Link pendaftaran di sini: https://www.usahawan.com/shop/program-pembangunan-usahawan/bengkel-usahawan-ayam-crispy-ayam-seringgit/

Sekian sahaja tips perniagaan ayam goreng crispy dan ayam singgit dengan modal rendah yang telah disediakan oleh usahawan.com. Semoga ia berguna dan inspirasi untuk kita semua.Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain