Taiyaki, Kek Ikan dari Jepun

0
1352

Taiyaki adalah sejenis snek Jepun yang dibentuk seperti ikan. Kek ini sangat serupa dengan bentuk bulat kek Imagawayaki (tokiwado)

Bahan asas untuk Taiyaki adalah tepung gandum, telur, gula pasir, serbuk penaik dan air. Jika anda melihat bahan-bahan, seperti mereka membuat pancake. Perbezaannya adalah bahawa Taiyaki ini ditambah inti.

Kek Taiyaki berasal dari perkataan Tai (tai) dan Yaki (baked), eh, mengapa menggunakan ikan Tai? Dikatakan bahawa ikan tai melambangkan kekayaan dan boleh ditafsirkan sebagai perayaan. Oleh itu, ikan Tai ini dimakan hanya pada hari-hari istimewa, kerana ikan ini termasuk ikan yang mahal.

Kita boleh mencari Ikan Tai ini semasa perayaan tahun baru, hari lahir, tamat pengajian dan kelahiran kanak-kanak. Biasanya disajikan dalam bentuk keseluruhan dan satu ikan dimakan bersama dengan keluarga.

Kerana maknanya yang sangat baik, orang-orang Jepun masih berharap keberuntungan itu sentiasa meliputi hidup mereka dalam makanan ringan yang mereka makan. Dan harapan itu dicetak pada kek Taiyaki ini, yang berupa ikan Tai.

Bagi rakan-rakan yang sedang bercuti di Jepun, cubalah kek Jepun tradisional ini, biasanya banyak kedai di stesen kereta api atau di pusat membeli-belah di tingkat bawah (depachika, ruang bawah tanah). Makanan ringan ini pastinya tidak akan menghabiskan isi dompet. Ia berharga kira-kira seratus yen, bergantung kepada rasa. Bagi mereka yang tidak pernah mencubanya, saya 100% pasti, sekali cuba pasti menyukainyaBerminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain