Keuntungan Lumayan dari Bisnes Cotton Candy

0
1751

Cotton Candy adalah makanan yang sudah biasa dalam masyarakat kita. Makanan yang diperoleh daripada bahan mentah iaitu gula mudah dibuat dan dijumpai di tepi jalan atau di pasar malam, bahkan di tempat rekreasi lain.

Warna yang ada di dalam cotton candy sangat menarik, serta rasa dalam makanan yang begitu manis sehingga banyak disukai oleh pelbagai kalangan, mulai dari anak-anak bahkan hingga orang tua atau dewasa menyukainya.

Hal ini membuat perniagaan dari cotton candy bukan hanya dijual di tempat rekreasi atau di pasar malam, tetapi sudah mengalami perkembangan dan menjadi salah satu peluang perniagaan yang cukup moden, yakni dengan cara menawarkan perniagaan francais cotton candy.

Nah, adakah anda berminat dalam salah satu perniagaan yang menguntungkan ini? Jika memang tertarik untuk cuba menjalankannya, bukalah perniagaan kecil-kecilan terlebih dahulu sehingga modal yang dikeluarkan tidak terlalu besar dan boleh membuat pembangunan bagi usaha anda.

Prospek

Prospek peluang perniagaan cotton candy cukup menguntungkan. Sasarkan tempat yang mempunyai banyak pelawat dan banyak anak di sana. Walau bagaimanapun, beri perhatian, jika sudah ada vendor cotton candy, maka inilah persaingan anda. Buatlah harga yang murah, tetapi anda masih dapat membuat keuntungan (walaupun tidak banyak) dan memberi pengguna makanan ringan yang berkualiti. Memperkenalkan gula manis yang lazat kepada semua orang. Lebih baik keuntungan sedikit daripada kehilangan pengguna kerana makanan tidak berkualiti dan harganya terlalu mahal. Pengguna kini pandai, boleh membezakan antara makanan yang berkualiti dan tidak bermutu.

Persediaan

1. Analisis

Sekiranya berhampiran rumah anda terdapat tempat yang cukup sesak misalnya kawasan rekreasi, padang, hingga ke dataran, yang pada dasarnya terdapat banyak anak kecil, boleh dicuba. Kadang-kadang, ibu bapa yang membawa kanak-kanak kecil untuk bermain dan berjalan-jalan, anak itu menjadi tertarik dan ketagih untuk membeli cotton candy kerana rasanya sedap. Berhati-hati, jangan berjual di kedudukan hampir di pinggir jalan, kerana pengguna benar-benar tidak suka kerana ia sama dengan makanan yang kotor kerana habuk dan asap lain.

2. Tenaga kerja

Sebagai persediaan untuk perniagaan ini, anda mungkin dapat menjalankannya sendiri sehingga perniagaan ini dapat berkembang menjadi skala sederhana. Membuat cotton candy mudah, tidak membuat anda sukar dan berpeluh betul? Jika anda benar-benar ingin mendapatkan hasil yang maksimum, cuba untuk membina hubungan dengan pengguna walaupun hanya ada anda. Sekiranya ia sudah berkembang dan anda merasa anda sudah letih, cuba mendekat dengan orang lain untuk dijadikan pekerja.

3. Kewangan

Jangan menjual produk terlalu mahal. Menjual produk cotton candy sesuai dengan apa yang dimiliki oleh pengguna, jangan terlalu banyak menghabiskan keuntungan demi kepentingan besar. Beri harga yang berpatutan dan anda masih boleh mendapat untung walaupun sedikit, lebih baik. Pengguna juga gembira dengan barang-barang yang murah dan banyak, jadi anda boleh membuat banyak arum yang manis tetapi murah dan yang paling penting anda masih dapat untung walaupun sedikit.

4. Alat dan Bahan

Apa yang anda perlukan untuk membuat gula manis hanya mesin, kayu, plastik dan kereta untuk memulakan pemasaran. Modal yang dibelanjakan kurang RM1000, untuk modal awal. Modal ini tidak termasuk kos pengeluaran. Selepas itu, bahan pengeluaran yang diperlukan dalam proses pengeluaran mesti disediakan. Semuanya mesti bersih.

 Kelebihan

Modal yang kecil. Untuk modal di bawah RM1,000, ia masih diklasifikasikan sebagai modal kecil dan mudah dicari serta mudah diperoleh.

Pemasaran mudah. Mudah untuk pasaran jika peluang perniagaan berbau dengan makanan ringan atau makanan. Cari pengguna yang mempunyai banyak kanak-kanak di bawah umur 10 tahun yang pasti berminat untuk membelinya. Boleh dijual di dataran.

Persaingan. Peluang perniagaan ini mempunyai persaingan yang tidak terlalu rumit kerana jarang orang yang melakukan perniagaan cotton candy. Jadi, ini boleh digunakan untuk anda.

Tidak Memerlukan Banyak Pekerja. Kerana perniagaan ini adalah perniagaan yang dapat dilakukan sendiri, dapat menjimatkan kos dalam proses pengeluaran. Sementara itu, barangan tambahan seperti plastik boleh digunakan untuk membungkus gula manis yang sangat murah.

Kekurangan

Rajin dan tekun. Memandangkan peluang perniagaan ini menyasarkan kanak-kanak kecil dan bukan semua kanak-kanak seperti makanan ringan seperti ini, maka cuba menjalankan perniagaan dengan sabar.

Perlu ada Kepakaran. Untuk membuat cotton candy, kepakaran yang cukup diperlukan untuk membuatnya. Jadikannya semudah mungkin supaya pelanggan kembali lagi dan menjadi pengguna tetap.

Sekiranya anda berminat dan berminat untuk menjalankan perniagaan ini, percaya bahawa modal permulaan adalah niat dan ingin cuba menjadi lebih baik. Sebenarnya, prospek juga bagus kerana persaingan tidak terlalu penuh seperti perniagaan lain. Ini boleh menjadi peluang yang baik untuk anda. Sekali lagi, anda mesti bersabar apabila anda menjalankannya kerana tidak semua kanak-kanak seperti gulBerminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain