Rancangan Perniagaan Telekomunikasi

0
2404

Telefon bimbit atau handphone memang tidak ada matinya. Penggunaannya yang semakin canggih yang membuatkan ramai orang memerlukannya di mana sahaja mereka berada. Sebelum anda melakukan perniagaan ini, anda perlu memberi perhatian kepada tips berikut supaya tidak membuat kesilapan.

Memahami Mengenai Handphone
Apabila anda menjual beras, anda perlu mengetahui tentang beras, termasuk kualitinya. Ia jika anda menjual telefon bimbit atau menjalankan perniagaan mudah alih. Sekurang- kurangnya anda faham tentang telefon mudah alih dan selok beloknya. Sesetengah pengguna datang dengan kekeliruan kemudian bertanya jenis apa yang dianggap terbaik atau paling murah. Jika anda hanya sekadar menjawab, sudah tentu pengguna yang membeli akan “menyerah” dan menyebarkan bahawa kedai anda tidak profesional. Jika perkara ini anda tidak ingin berlaku, ada baiknya anda mempelajari jenis barangan yang anda jual, harga dan kualitinya.

Kemas-kini Harga
Apabila anda menggunakan wang untuk membeli barangan elektronik, perkara pertama anda lihat sama ada harga barangan elektronik turun atau tidak. Ini juga berguna bagi anda yang menjual telefon bimbit. Anda juga perlu mengemaskini dan mengikuti perkembangan terbaru supaya anda tidak kehilangan wang atau menjual barangan yang terlalu mahal.

Kemas-kini Produk
Telefon mudah alih terkini muncul dengan cepat di pasaran. Sebagai penjual, anda tidak boleh ketinggalan, terutamanya jika anda ingin membuka kedai besar dan mendapatkan barangan yang baik. Telefon bimbit atau trend terkini anda perlu sediakan supaya tidak terlepas dan pengguna dapat tertarik ke tempat anda. Usahakan untuk mengetahui mengenai telefon tersebut sama ada ia bermasalah atau tidak.

Perhatikan Anggaran Kos
Anggaran untuk membuka perniagaan telefon bimbit tidaklah kecil. Oleh itu, anda tidak harus cuai dalam membuka perniagaan. Segala-galanya mesti disediakan dengan teliti dan benar untuk mengelakkan kerugian dan perkara yang merugikan perniagaan anda. Modal yang banyak dan barangan yang tidak lagi dijual akan membahayakan perniagaan anda.

Tingkatkan Keselamatan
Membuka perniagaan atau kedai telefon bimbit adalah sama seperti membuka perniagaan emas yang mesti menyediakan keselamatan tambahan. Seperti yang anda tahu, kedai runcit juga boleh dicuri terutamanya telefon bimbit yang mudah dan boleh dijual dengan cepat. Di samping itu, keselamatan
juga berfungsi untuk mengelamatkan kedai anda dari pencuri dan penipu yang menyamar.

Oleh itu, setiap kedai telefon bimbit umumnya menggunakan drawer terkunci yang boleh dibuka secara khusus oleh pemiliknya. Kedai itu juga dilengkapi dengan CCTV untuk membantu mengelakkan kedai itu daripada dirompak.

Cari Agen Dipercayai
Membuka perniagaan telefon bimbit boleh dikatakan sukar. Anda perlu menyusun pembekal atau ejen yang besar di mana bekalan telefon bimbit benar-benar tersedia. Kerana bilangan telefon bimbit palsu boleh membahayakan anda. Kenali item sama ada palsu atau asli. Kemudian kenali jaminan dan perkara-perkara lain yang berkaitan dengan telefon bimbit. Beberapa usahawan telefon bimbit yang sudah berpengalaman juga sering ditipu oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Biasanya telefon bimbit asalnya mempunyai jaminan dan sijil atau nombor ID khas dari kilang.

Lakukan Dengan Semangat
Tidak kira sama ada sukar atau tidak membuka perniagaan telefon bimbit, jangan putus asa atau patah semangat. Terutama bagi anda yang benar-benar suka telefon bimbit dan ingin mendapat manfaat daripada perniagaan menjual telefon bimbit.

Pengenalan Kepada Rancangan Perniagaan (RP) untuk Perniagaan Telekomunikasi

Rancangan Perniagaan atau RP ialah satu dokumen yang menerangkan  secara terperinci berkenaan dengan selok belok sesuatu perniagaan termasuk perancanganawal, keperluan modal, rancangan pemasaran, jualan dan unjuran keuntungan.

Selain daripada merekodkan maklumat penting yang berkaitan dengan sesebuah syarikat dan perniagaan, ia juga penting dalam usaha untuk memperolehi pinjaman daripada institusi kewangan.

Antara kegunaan rancangan perniagaan adalah seperti berikut:

1-Membolehkan usahawan melakukan penilaian terhadap perniagaan yang bakal atau sedang dijalankan dari  sudut teknikal dan kewangan

2-Menjadi  panduan selepas operasi perniagaan dijalankan

3- Membuat kajian pasaran serta penilaian  sama ada perniagaan mempunyai peluang atau potensi untuk maju atau sebaliknya

4-Meyakinkan institusi kewangan untuk memberikan pinjaman perniagaan dengan menyediakan dokumentasi yang lengkap

Download contoh template DI SINIBerminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi BisnesLihat artikel menarik yang lain