Kisah Walt Disney Yang Jarang Anda Dengar

0
4581

Zaman kanak-kanak anda mungkin telah diwarnai dengan kartun Walt Disney. Syarikat Walt Disney adalah syarikat dalam dunia hiburan dan salah satu syarikat media terbesar di dunia. Watak Disney ini sangat dekat dengan kanak-kanak, dari filem ke pinggan mangkuk. Tetapi anda sudah tahu sejarah Walt Disney? Terdapat banyak cerita menarik tentang Walt Disney, mari lihat

1. Walt Disney berbakat pada usia yang sangat muda

Walter Elias Disney, yang dilahirkan pada 5 Disember 1901, telah menunjukkan bakatnya dari usia yang sangat muda. Ketika berusia 4 tahun, Disney telah menunjukkan minat dalam lukisan. Disney juga pernah menjadi kartunis untuk akhbar sekolahnya semasa remaja.

2. Mempunyai keinginan untuk menjadi pelakon


Image: www.imagenesmi.com

Walt Disney juga mempunyai keinginan untuk menjadi pelakon. Setelah melewati usia remaja, dia berpindah ke Kansas untuk mengejar impiannya menjadi seorang pelakon. Tetapi malangnya tiada siapa yang mahu mengambil Walt Disney sebagai pelakon

3. Kegagalan kerjaya sebagai artis, menjadikan Walt Disney serius dalam bidang animasi

Selepas ditolak di mana-mana, akhirnya Walt Disney memutuskan untuk menubuhkan perniagaan animasi sendiri. Dia juga mendapat persetujuan dengan pemilik pawagam tempatan. Walt Disney berjaya menyiarkan kartun “Laugh-O-Grams”. Malangnya pada masa itu, Disney pun menanggung hutang yang banyak kerana pengurusan kewangannya yang lemah.

4. Buka studio animasi di Hollywood

Image: www.disneyavenue.wordpress.com

Disney dan saudaranya berusaha untuk membuka syarikat animasi atau studio kartun. Akhirnya mereka memutuskan untuk menubuhkan sebuah studio kartun di Hollywood.

5. Telah kehilangan hak pemilikan

Perjalanan kerjaya Walt Disney tidak semudah yang anda bayangkan. Dia juga kehilangan hak pemilikannya terhadap watak Oswald. Kartun Oswald dicipta selepas karya Alice Comedies, tetapi malangnya dia terpaksa kehilangan salah satu karya beliau.

6. Kelahiran Mickey Mouse selepas kehilangan Oswald

Selepas kehilangan Oswald, Walt Disney sekali lagi membangunkan watak baru. Ya! Dari sini, Mickey Mouse dilahirkan, watak yang sangat dekat dengan zaman kanak-kanak ini dilahirkan dari kegagalan. Mickey Mouse dilahirkan pada tahun 1928 dan masih bertahan hari ini.

Selepas kehilangan hak pemilikannya, watak Oswald dibuat selepas karya Alice Comedies, Disney membangunkan watak baru sebagai penggantinya, Mickey Mouse!

7. Penampilan pertama Mickey Mouse

Filem animasi pendek pertama yang memaparkan Mickey adalah filem senyap yang dipanggil Plane Crazy. Tetapi sayangnya penampilan pertama Mickey gagal kerana dia tidak mendapat pengedar. Tetapi akhirnya Mickey Mouse boleh diperkenalkan kepada orang ramai melalui filem animasi Steamboat Willie.

8. Mickey Mouse yang paling terkenal oleh Walt Disney

Image: www.disneyparks.disney.go.com

Tidak dapat dinafikan bahawa Mickey Mouse adalah karya paling terkenal dari Walt Disney. Nampaknya hampir semua orang di dunia mengetahui Mickey Mouse. Bukan sahaja kanak-kanak kecil, terdapat juga orang dewasa yang masih menyukai Mickey sehingga kini. Selepas kejayaan Mickey Mouse banyak animasi dari Walt Disney juga diketahui ramai. Sebagai contoh, animasi The Three Little Pigs hadir pada tahun 1933. Selain itu masih terdapat cerita tentang Pinocchio, Cinderella, dan cerita-cerita lain.

9. Impian Taman Permainan Disneyland Walt Disney

Image: www.www.sortiraparis.com

Walt Disney membuat lawatan perniagaan ke Chicago pada akhir 1940-an, Disney merancang untuk membuka taman permainan yang pada mulanya digunakan sebagai kemudahan hiburan untuk pekerja bercuti dengan keluarga mereka. Disney menghabiskan lima tahun membangunkan Disneyland dan membuka anak syarikat, WED Enterprises untuk menjalankan perancangan dan pembuatan taman. Disneyland dibuka secara rasmi pada 17 Julai 1955 dan sehingga kini Disneyland boleh ditemui di banyak negara.

Permulaan tahun 1960-an adalah kejayaan untuk Disney dan Walt Disney Productions menjadi pengeluar hiburan utama di dunia. Selepas pemergian Walt Disney pada akhir 1966, kerja-kerja beliau berterusan dan bahkan Disneyland telah berkembang ke seluruh pelusuk dunia.Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain