Apa Bestnya Sistem Francais? Jom Baca 5 Kelebihan Yang Ada

0
7967


Dengan kewujudan sistem francais, peluang perniagaan kini semakin besar dan lebih mudah. Hampir semua jenis makanan dan minuman di dalam dan luar negara boleh diuruskan dengan sistem ini.

Pada dasarnya perniagaan francais adalah susunan perniagaan di mana sebuah syarikat (pemberi francais) memberi hak kepada pihak bebas (francaisi) untuk menjual produk atau perkhidmatan syarikat dengan peraturan yang ditetapkan oleh pemberi francais.

Sistem perniagaan ini diterima secara meluas oleh pemula perniagaan makanan dan minuman. Hanya hubungi francaisor makanan dan minuman negara seperti KFC, McDonalds, Putu Bambu World, dan lain-lain. Semua nama sudah mempunyai banyak rakan kongsi perniagaan di pelbagai wilayah melalui sistem francais.

Peluang perniagaan francais dianggap sangat menjanjikan untuk seorang pemula perniagaan. Berikut adalah 5 manfaat perniagaan francais makanan dan minuman.

1. Modal kecil

Banyak francaisor makanan dan minuman menawarkan perniagaan dengan modal mesra. Jadi dengan modal yang berpatutan, peniaga dapat mulai membuka perniagaan makanan dan minuman yang diinginkan.

2. Mudah dan praktikal

Selain memerlukan modal yang tidak banyak, sistem francais juga sangat praktikal. Semua bahan, gerai dan butiran kewangan boleh diperolehi oleh pemegang francais. Perniagaan hanya perlu menyediakan lokasi dan pekerja, maka perniagaan makanan dan minuman sedia untuk dijalankan.

3. Meminimumkan Risiko

Perniagaan francais mestilah telah lulus siri percubaan dan kesilapan. Supaya pemberi francais berani membuka perkhidmatan francais. Jadi perniagaan ini akan lebih teratur dan mempunyai SOP yang cukup lengkap. Dengan kata lain, perniagaan francais dapat meminimumkan kerugian.

4. Jumlah keuntungan boleh diramalkan

Pada permulaan perjanjian bahan telah tertera dan jumlah keuntungan yang dianggarkan francaisi telah dibuat. Jadi faedah boleh diramalkan pada mulanya. Sebagai contoh, jika dalam sebulan kedai francais anda menjual 100 ketul ayam. Anda sudah boleh mengira keuntungan bersih daripada menjual 100 ketul ayam. Tanpa perlu mengira apa dan ramuan apa yang digunakan dalam membuat ayam goreng.

5. Boleh menjadi alat pembelajaran

Ramai orang berhenti di tengah-tengah jalan dan lebih buruk lagi, ramai yang berundur sebelum berjaya membina perniagaan makanan dan minuman mereka. Risiko ini berlaku kerana timbul kegagalan di mana perniagaan masih percubaan dan kesilapan. Jadi mencuba nasib anda dalam perniagaan francais, boleh meningkatkan pengetahuan perniagaanBerminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain