Gila! Pelabur Menolak 100 Kali, Wanita Cantik Ini Mengubah Kehidupannya dengan Cara yang Mengejutkan

0
1563

Seorang wanita cantik dari Australia, Melanie Perkins telah mengalami ratusan penolakan sebelum mencapai tahap terhebatnya sebagai seorang usahawan.

Beliau telah ditolak lebih daripada 100 kali oleh para pelabur sehingga kini dia seorang usahawan muda yang mempunyai perniagaan dengan nilai lebih dari USD 1 bilion

“Biasanya, selepas ‘No’ ke-100, orang lain akan berhenti. Tetapi saya tidak. Saya terus mencurahkan semua tenaga untuk mencari apa yang saya boleh perbaiki, “kata Perkins

Mengikut pengiktirafan wanita berusia 30 tahun ini, semua penolakan yang dialami menjadi satu perkara penting yang membuatnya tertumpu pada matlamat perniagaannya.

Setiap kali pelabur menimbulkan persoalan yang sukar untuknya atau pasukannya, atau memberi alasan mengapa mereka tidak mahu melabur, Perkins tetap fokus pada perkara yang boleh diubah.

“Saya mengubah banyak perkara penting selepas setiap pertemuan dengan pelabur, lebih daripada 100 kali tahun ini. Itu adalah untuk menjawab soalan atau sebab kami ditolak, “katanya.

Perkins sebenarnya telah memulakan perniagaan kreatif sejak berusia 14 tahun. Perniagaan yang dilancarkan pada masa itu ialah reka bentuk dan penjualan tudung buatan tangan.

Semasa berusia 22 tahun, Perkins mengasaskan syarikat pertamanya. Iaitu, sistem pereka buku tahunan talian untuk sekolah, yang dipanggil Fushion Books.

Buku Fushion kini menjadi penerbit buku tahunan paling bensar di Australia. Di samping itu, ia juga dibuka di Perancis dan New Zealand.

Sehingga akhirnya pada 2013 Perkins berjaya melancarkan perniagaannya yang ketiga, Canva. Perniagaan ini terlibat dalam reka bentuk, dengan membantu semua orang dalam membuat reka bentuk mereka sendiri, tanpa perlu mempunyai kemahiran khusus.

Canva kini mempunyai 10 juta pengguna berdaftar dari 190 negara. Media reka bentuk ini juga terdapat dalam pilihan 100 bahasa yang berbeza, dengan koleksi tiga juta imej, dan setiap hari terdapat inspirasi tambahan.

Sekarang, syarikat itu sudah mempunyai pasukan lebih daripada 250 ahli. Sehingga Januari 2018, nilai perniagaan Canva mencapai USD 1 bilion.

“Komunikasi yang baik adalah salah satu aspek yang paling penting menjadi bos yang baik. Dengan cara itu saya dapat membantu pasukan membuat keputusan yang besar dalam mencapai matlamat yang sama, “katanya.Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain