Okonomiyaki, Pulangannya Memang Lumayan Setanding Takoyaki

0
2615

Makanan ringan Jepun, takoyaki dan okonomiyaki, sudah lama memasuki Malaysia. Sesungguhnya “reputasi” masih rendah berbanding sushi, ramen, atau pelbagai jenis hidangan Jepun. Tetapi lihat sekarang, hampir semua restoran Jepun, dari food court hingga fine dining yang menawarkan makanan ini.


Kedua-dua makanan ini mula-mula dicipta di Osaka, Jepun. Kerana Osaka sendiri memang bandar yang terkenal dengan makanan ringan di jalanan yang enak dan murah. Bagi mereka yang tidak pernah menikmati kedua-dua makanan ringan ini, takoyaki diperbuat daripada tepung dengan inti sotong gurita (tako dalam bahasa Jepun). Bebola tepung ini dimasak atau digoreng di atas mould takoyaki dengan bentuk cengkung yang separa bulat. Untuk menikmatinya, anda boleh menambah sedikit mayonis, sos takoyaki, seaweed dan katsuobushi ke atasnya.


Walaupun okonomiyaki sering dirujuk sebagai pizza Jepun atau pancake yang dimasak di atas kuali leper. Tetapi tidak seperti pancake dimana rasanya adalah manis, manakala okonomiyaki terasa seakan takoyaki. Selain tepung, telur, dan air sebagai adunan, makanan ini dapat diisi dengan makanan lain yang anda suka.

Secara umumnya, hirisan kubis, daging, makanan laut seperti sotong dan udang, tenkasu (tempura serbuk), ebi, halia jeruk (beni shoga), kimchi dan keju. Kepelbagaian ini dapat dilihat dalam nama makanan itu sendiri, di mana okonomi bermaksud “yang anda suka”. Malah di Jepun, orang biasanya menggunakan okonomiyaki di restoran yang menyediakan meja, masing-masing dilengkapi dengan besi griddle. Pelayan restoran akan membasahi permukaan kuali dengan minyak, dan pengunjung akan diberikan pilihan topping untuk memasak sendiri.

Pertama, anda mencampur semua bahan. Kemudian, apabila kuali cukup panas, campuran dicurahkan. Anda boleh menggunakan sudu kecil untuk meratakan. Di samping itu, sudu yang lebih besar digunakan untuk membalikkan doh supaya ia sama rata. Sebelum dan selepas mengalihkan doh, bahagian atas doh itu diletakkan lagi dengan sos takoyaki, mayonis kemudian ditaburi dengan seaweed dan katsuobushi sebelum menikmatinya.Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain