Rahsia Pelaburan Silver

0
3369

pelaburan silver

 

Abu Bakar ibn Abi Maryam meriwayatkan beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:

“Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpan lah DINAR (EMAS) dan DIRHAM (PERAK) untuk digunakan.”

Perak, emas dan logam berharga lain biasanya dilihat sebagai pelaburan bijak. Pelaburan logam berharga adalah sebahagian besarnya berlaku atas pengaruh inflasi, peperangan, pergolakan politik dan peristiwa lain yang cenderung untuk memberi kesan kepada nilai pelaburan yang lain. Ia adalah salah satu cara yang paling boleh dipercayai untuk melindungi harta anda daripada kesan kemelesetan dan kemurungan – dan logam berharga yang lazim didagangkan, perak adalah pilihan terbaik untuk kebanyakan pelabur dan secara umumnya dianggap sebagai pelaburan paling selamat.

 

Dalam kesibukan kenaikan harga emas yang semakin memuncak naik, harga silver atau perak juga tidak ketinggalan naik. Kalau dulu kita hanya lihat emas sahaja yang menjadi minat pelabur. Tetapi sekarang pelaburan silver atau perak dikatakan menjadi alternatif kepada emas setelah kenaikan harga emas menjadi semakin mahal.

Silver atau perak digunakan di dalam industri pembuatan barang kemas dan juga perak bullion. Selepas perang dunia kedua dan tahun 1960an, penemuan saintifik telah menyebabkan industri semakin memerlukan perak, tidak seperti emas, emas hanya digunakan untuk dua perkara iaitu wang dan barangan kemas, kurang dari 10% keluaran emas digunakan untuk industri, 90% dari keluaran emas masih digunakan untuk barangan kemas dll. Seperti kebanyakan komoditi, harga perak adalah didorong oleh spekulasi dan bekalan dan permintaan. Berbanding dengan emas, harga perak tidak menentu. Ini adalah kerana kecairan pasaran yang lebih rendah, dan turun naik permintaan antara industri dan sebagai penyimpan nilai. Perak sangat diperlukan di dalam industri, ia merupakan konduktif elektrik yang baik, di dalam kehidupan yang moden, semua tidak akan wujud jika tiada perak. Barangan fotografi, bateri dan elektronik, ia semakin banyak digunakan. Semakin banyak teknologi yang dijumpai, semakin banyak perak akan digunakan.

Sebelum ini harga perak pada tahun 2009-2010 adalah dalam lingkungan $20 seaun tetapi sekarang harga perak telah menjadi 2 kali ganda. Kalau dilihat dengan mata kasar, para pelabur boleh membuat keuntungan dari perbezaan harga tersebut. Untuk tahun ini, pengurangan kadar pengangguran di Amerika menunjukkan perkembangan ekonomi yang positif sekali gus bakal merancakkan industri pembuatan dan teknologi. Memandangkan perak adalah komponen penting dalam pembuatan teknologi, permintaan ke atas komoditi ini akan melonjak sedangkan penawarannya terus berkurang. Kepesatan pembangunan teknologi dijangka berkembang baik pada tahun 2012, sekali gus bakal memberi impak peningkatan ke atas permintaan perak.

Jika dikaji, kenaikan perak sepanjang 10 tahun ke belakang adalah sebanyak 797.66%. Ini bermaksud, kenaikan setahun perak adalah sebanyak 80%! Jelas sekali peratusan kenaikan harga perak JAUH meninggalkan harga emas. Kalau diletak RM1000 dalam pelaburan emas pada akhir 2001, pada akhir 2011, nilai pelaburan adalah bersamaan dengan RM4923.60. Kalau melabur dalam perak, nilainya melonjak kepada RM7976.60. Jauh lagi HEBAT! Harga perak hari ini jauh lebih murah berbanding emas sekitar 40 hingga 50 kali. Oleh sebab yang demikian perak dikatakan sebagai emas orang miskin atau “poor’s man gold” ini kerana semua orang mampu membeli perak.

Dengan menambah perak secara umum kepada portfolio saham, bon dan dana bersama, pelabur akan memperkenalkan satu aset ketara atau sebenar kepada campuran aset. Ini meningkatkan tahap kepelbagaian dan melindungi portfolio terhadap turun naik dalam nilai apa-apa jenis aset.

Tetapi apakah faktor yang mempengaruhi kenaikan perak? Adakah faktor yang sama seperti emas? Mari kita lihat:

Inflasi:

Bullion perak melindungi kuasa pembelian ketika krisis kewangan. Contohnya, satu auns bullion perak berjenama Morgan yang berharga RM150 disembunyikan di bawah katil selama enam bulan. Jika nilai dolar susut sebanyak 50 peratus selepas enam bulan, bullion perak tersebut boleh dijual dengan harga RM300. Nilai bullion perak Morgan tidak semestinya berubah, tetapi kuasa membeli sememangnya sudah meningkat. Oleh kerana bullion perak adalah terhad kuantitinya di dalam dunia ini, pelaburan ini bertindak sebagai “Penyimpan Nilai”. Pelaburan yang menyimpan nilai akan melindungi aset yang lain (hartanah, perniagaan) terhadap mata wang kertas yang cepat susut nilai.

Kegunaan Perak dalam Perindustrian:

44% perak yang dilombong digunakan untuk perindustrian di seluruh dunia. Oleh kerana hasil lombong perak yang memasuki pasaran setiap tahun adalah terhad, peningkatan permintaan pelabur untuk bullion pelaburan boleh menyebabkan harga meningkat dengan pesat. Lama-kelamaan, permintaan industri juga menjejaskan bekalan global. Kegunaan perak sangat meluas di dalam peralatan elektronik, perubatan dan sanitasi. Oleh kerana manusia mengambil jalan mudah untuk membuang kebanyakan bahan elektronik terpakai, logam perak yang terkandung di dalam bahan elektronik tersebut terbiar terbuang di tapak pelupusan sampah di mana ia akan kehilangan yang selama-lamanya.

 

Kemunculan China dan India:

 

Pembangunan kelas pertengahan di China dan India telah membawa kepada peningkatan permintaan pelabur untuk bullion perak. Oleh kerana kos memulakan pelaburan emas sangat tinggi, pelabur baru di negara China lebih cenderung untuk menyimpan perak dan bukannya emas. Ini kerana, mereka mencari cara untuk melindungi aset dan harta mereka terhadap inflasi berleluasa. China mengimport 3500 tan perak pada tahun 2010, walhal pada tahun 2005, China mengeksport 3000 tan perak. Sekarang ini bukan Amerika sahaja yang menentukan harga pasaran perak – terutama sekali apabila kerajaan di seluruh dunia sedang bergelut dengan kadar inflasi.

Mari kita lihat pula mengapa pelaburan perak jauh lebih hebat daripada pelaburan emas:

  • Untuk pelabur biasa, perak boleh dijadikan kaedah yang berkesan dalam mempelbagaikan aset pelaburan dan memelihara kekayaan terhadap sebarang kejadian inflasi. Walaupun nilai perak mungkin berbeza, ia mempunyai nilai intrinsik yang tidak berubah dan kekal. Sehubungan itu, ramai pakar mencadangkan bahawa pelaburan silver WAJIB dimasukkan ke dalam portfolio pelaburan.

  • Pasaran komoditi, khususnya pasaran perak, telah mengatasi kedua-dua pasaran saham dan bon baru-baru ini dan akan terus berbuat demikian. Sejak tahun 2000 jika anda telah melabur mata wang anda menjadi emas, anda akan melihat pulangan 190% wang anda. Jika anda telah melabur wang anda ke perak, anda akan melihat pulangan 240% wang anda. Perak sentiasa menghasilkan peratusan kenaikan yang lebih besar semasa pasaran berada dalam keadaan bear.

  • Perak, lebih daripada logam berharga yang lain, mempunyai permintaan yang signifikan yang berakar umbi dalam pelbagai sektor seperti elektronik, barang kemas, duit syiling dan pembersihan air. Perak digunakan dalam pematerian dan pematerian keras, sebagai pemangkin untuk pelbagai tindak balas kimia dan dalam pembuatan galas, bateri dan elektronik banyak, antara kegunaan lain. Permintaan untuk perak sentiasa meningkat dan bekalan yang sedia ada adalah terlalu sedikit untuk memenuhi permintaan semasa. Oleh kerana ini, nilainya telah dan dijangka terus meningkat pada masa hadapan. Atas sebab ini, perak hari ini adalah amat diperlukan. Salah satu kebenaran yang paling luar biasa tentang perak adalah bahawa sehingga kini, permintaannya telah mengatasi bekalan bagi lima belas tahun berturut-turut!

  • Asas-asas bekalan dan permintaan bagi perak adalah luar biasa. Terdapat defisit bekalan / permintaan berterusan di perak selama 12 tahun. Ada yang mengatakan defisit ini mencapai 60 tahun, dan telah hampir semua perak yang diketahui pernah dilombong sejak awal dunia telah digunakan. Defisit tahunan baru-baru ini adalah daripada 100 juta kepada 200 juta auns setahun. Bekalan tahunan ialah kira-kira 650 juta auns, dan permintaan tahunan adalah kira-kira 800 juta auns. Walaupun bekalan perak dunia semakin berkurangan, ia boleh menjadi berita baik bagi kepada para pelabur. Permintaan yang terus menerus dengan mengatasi kadar pengeluaran menyebabkan nilai perak terus memanjat lebih cepat daripada mana-mana logam berharga yang lain, termasuk emas.

  • Kuasa beli dolar Amerika Syarikat (AS) telah terus merosot dari masa ke semasa dan dijangka akan terus berbuat demikian. Logam perak mampu bertindak sebagai pelindung nilai terhadap inflasi. Sebagai contoh, antara 1971 dan 1981, dolar AS kehilangan lebih daripada separuh nilai, manakala harga perak meningkat hampir lima kali. Pelaburan logam perak telah membantu dalam mempelbagaikan dan mengurangkan risiko dalam keadaan ekonomi yang naik turun akibat inflasi.

  • Salah satu sebab bahawa emas menjadi pilihan orang kaya ialah kerana emas bernilai tinggi menyebabkan jumlah kekayaan yang sangat besar boleh disimpan di dalam saiz sekecil kotak kasut. Jika Bill Gates atau Warren Buffet mahu menyimpan sebanyak 15 bilion dolar untuk persaraan mereka, mereka perlu membeli 1000000 auns perak yakni bersamaan dengan 70 batu bata paun! Kerana perak adalah agak murah, perak fizikal mempunyai utiliti sangat terhad dalam melindungi sejumlah besar kekayaan.

Salah satu teori yang paling biasa dan asas yang digunakan untuk menganalisis harga perak ialah nisbah perak / emas. Nisbah ini mengira berapa auns perak diperlukan untuk membeli satu auns emas. Hubungan ini adalah berdasarkan kepada andaian bahawa kuantiti perak yang terdapat dalam kerak Bumi adalah 17 kali kuantiti emas. Ini pada dasarnya bermakna bahawa nisbah perak / emas secara teori tidak akan jatuh di bawah 17:01. Masalahnya, nisbah perak kepada emas telah jatuh dari 70:1 ke sekitar 35:1 hanya dalam tahun. Dan nisbah ini dijangka lebih rendah dalam jangka masa panjang kerana permintaan yang besar perindustrian untuk perak!

Sesiapa yang mahu mengekalkan kekayaan biasa membeli emas atau perak. Kebanyakan orang membeli perak kerana mereka berkata ia mempunyai pengganda lebih besar daripada emas atau potensi pelaburan yang lebih baik. Tidak syak lagi, harga perak boleh mengatasi emas dalam jangka masa panjang disebabkan permintaannya dalam industri. Sebagai contoh, $10 seaun untuk perak dan $600 1 auns emas, perak dengan mudah dapat mencapai $110 seaun ($10 setiap kali auns 11 = $110).

Apa pun dalam dunia pelaburan, perancangan awal dan ilmu penting. Jangan sesekali melabur kerana trend atau nasihat-nasihat rakan yang tidak bertauliah. Penuhkan ilmu di dada terlebih dahulu dan selamat melabur silver.Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain