Ternyata Kekurangan Nutrisi Punca Tumbesaran Remaja Terbantut!

0
3402

Penyelidik dari University of Bristol, England, menyatakan bahawa remaja dengan tubuh badan tinggi mempunyai tahap kecerdasan yang lebih tinggi. Sayangnya, pemakanan yang seimbang  tidak dipenuhi dalam zaman keemasan remaja masakini. Ia menyebabkan proses tumbesaran remaja seterusnya menjadi sangat perlahan.

Kajian itu membuktikan, selain faktor genetik penyebab remaja  menjadi lebih tinggi adalah faktor pemakanan. Nutrien yang berkaitan dengan penambahan ketinggian adalah tenaga, protein, kalsium, vitamin D, iodin, besi, zink dan vitamin C.

Tulang adalah organ utama yang menyokong proses peningkatan ketinggian. Ia terdiri daripada komposisi kalsium, fosfat, magnesium dan beberapa bahan lain. Oleh itu, makanan yang kaya dengan kalsium, seperti telur dan susu, sangat sesuai untuk menyokong pertumbuhan tulang. Kekurangan pengambilan mineral ini boleh menghalang proses pertumbuhan tulang.

Remaja tidak sepatutnya kekurangan nutrisi yang harus memainkan peranan dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka. Malangnya, masih terdapat remaja yang menjadi pemilih tentang makanan, jarang makan, malah menolak untuk makan dengan pelbagai sebab. Ini pastinya akan menjejaskan kesihatan tubuhnya, walaupun pada risiko penyakit masa depan. Jadi, apa yang perlu dilakukan untuk memulihkan keadaan kekurangan zat makanan di kalangan remaja?

Malnutrisi adalah keadaan apabila pengambilan nutrien yang memasuki tubuh tidak mencapai jumlah yang sepatutnya. Remaja dengan diet yang buruk boleh menyebabkan kekurangan zat makanan. Akibatnya, beberapa nutrien seperti tenaga, karbohidrat, protein, lemak, vitamin, mineral, dan nutrien lain tidak mencukupi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan remaja.

Menyedari itu, Fradora Marketing memperkenalkan produk baharu iaitu Tablet Kunyah Susu Skim Hi-Plus untuk membantu remaja di negara ini dengan menyediakan nutrisi yang bersesuaian untuk memenuhi keperluan tumbesaran yang berbeza dalam kalangan mereka. Ia merupakan formulasi yang direka untuk menyokong tumbesaran fizikal optimum remaja.

Antara kandungan nutrien pertumbuhan yang terdapat dalam Tablet Kunyah Susu Skim Hi-Plus adalah vitamin, mineral, ekstrak sayur-sayuran dan ekstrak buah-buahan seperti L-Arginine, L-Ornithine, L-Glutamine, L-Glysine, L-Lysine, vitamin premix (vitamin A, vitamin D, tiamina (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niasin (vitamin B3), pyridoxine (vitamin B6), asid folik (vitamin B9), cyanocobalamin (vitamin B12), mineral premix (calsium, magnesium, iron, zink, iodin) bayam, saderi, timun, parsly, blackcurrant, nenas, epal hijau, pir, kiwi, markisa, raspberi, delima serta ekstrak bahan lain seperti kacang soya, spirulina, alfalfa, madu lebah, goji beri, kismis, zaitun dan arabic gum. 

Tablet Kunyah Susu Skim Hi-Plus boleh didapati secara online. Harga runcit yang disyorkan bagi 1 set Hi-Plus adalah RM68 untuk kegunaan selama 30 hari.

Untuk maklumat lanjut mengenai Hi-Plus, sila layari laman web http://www.hi-plus.my atau laman Facebook rasmi Hi-Plus di
https://www.facebook.com/hiplusmalaysia/Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain