Cara Memulakan Perniagaan Crepes

0
2381

aSCWalaupun makanan ini bukan hidangan Malaysia, makanan ringan seperti Crepes kini sedang diminati masyarakat, terutama di kalangan anak-anak dan remaja.

Menariknya, beberapa tahun kebelakangan ini, peminat masakan telah menembusi makanan seperti makanan ringan dan kek yang mempunyai rasa yang unik dan mempunyai rupa yang berbeza. Hal ini menyebabkan perniagaan crepes menjadi idea yang hebat apabila anda ingin memulakan perniagaan masakan, tentu saja perniagaan crepes ini mempunyai peluang yang cukup baik untuk maju.

Perkara Yang Perlu Anda Perhatikan Ketika Memulakan Perniagaan Crepes

Bagi anda yang belum pernah merasai atau mendengar tentang makanan berbentuk makanan ringan ini, Crepes juga boleh disamakan dengan telur pancake atau telur martabak yang dibuat nipis. Ramuan utama crepes juga mudah didapati, seperti tepung, mentega, susu, telur dan juga garam.

Secara umum, snek ini terdiri daripada 2 jenis iaitu Sweet Crepes dan Savory Crepes. Untuk Sweet Crepes, biasanya digunakan sebagai pencuci mulut, umumnya diisi dengan jem, ais krim, susu. Sekiranya anda mahu menambah topping seperti whipped cream. Manakala untuk Savory Crepes, inti yang sesuai adalah keju, telur, daging, burger, sosej dll

Apabila anda bertanya kenapa anda perlu memilih perniagaan crepes untuk memulakan perniagaan masakan anda?

Ini kerana terdapat beberapa kelebihan yang boleh anda dapat apabila menjalankan perniagaan ini. Lihat penjelasan berikut;

1. Anda boleh merangkul peluang pasaran yang besar, kerana makanan ini dapat dinikmati oleh semua orang walaupun peminat terbesar adalah anak-anak dan remaja. Makanan ini juga boleh dimakan bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu menunggu masa yang istimewa.

2. Dalam proses membuat Crepes, anda tidak memerlukan kemahiran khas, kerana sekarang terdapat mesin khas yang boleh membuat pemprosesan crepes lebih praktikal dan mudah. Harga mesin Crepes ini juga dalam anggaran RM900 di pasaran.

3. Bahan-bahan asas untuk membuat crepes juga sangat mudah dicari dan tidak memerlukan resipi rumit untuk memprosesnya. Dengan cara itu perniagaan crepe juga sangat mungkin untuk anda bermula dari rumah.

4. Perniagaan crepes yang masih berskala kecil tentu dapat menggalakkan daya beli pengguna, sehingga harga produk dapat disesuaikan dengan target pasaran. Secara umum, anda boleh menjual snek ini pada harga RM3.00-RM7.00, tetapi jika dipasarkan di tempat yang lebih ramai seperti pasaraya, tentunya harga juga dapat meningkat berganda.

Ini adalah beberapa petua penting untuk anda tahu jika ingin memulakan perniagaan crepes. Di samping dapat memulakan perniagaan secara bebas, anda juga boleh memilih sistem francais atau crepes francais sebagai alternatif lain. Di mana anda hanya perlu memiliki lesen dan anda akan mendapat peralatan dan juga kiosk, latihan dan bahan mentah untuk melaksanakan sistem perniagaan yang terbukti.

Mudah-mudahan artikel ini mengenai cara memulakan perniagaan crepes boleh berguna untuk anda. Semoga berjaya



Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain