Dorayaki Perniagaan yang Menguntungkan

0
3639

Apa itu Dorayaki? Kebanyakan rakyat Malaysia boleh mengenalinya. Dorayaki berasal dari negara Sakura iaitu Jepun. Di negara ini Dorayaki terkenal oleh masyarakat kerana ia termasuk dalam kelas kek tradisional. Kek Jepun ini mempunyai tekstur lembut, sebab terdapat campuran madu di dalam adunan. Dorayaki mempunyai penampilan yang comel dan unik, yang terbentuk daripada gabungan kedua-dua sfera dengan permukaan cembung yang dipenuhi dengan mentega kacang merah.

Walaupun tidak berasal dari Malaysia, rasa Dorayaki sangat akrab dengan lidah masyarakat kita. Pembuat atau penjual Dorayaki di Malaysia, biasanya menggantikan kandungan dorayaki dengan rasa lain seperti coklat, keju, dll. Ini kerana, untuk campuran kek, coklat atau keju, ia lebih biasa dengan lidah orang Malaysia berbanding rasa kacang merah.

Kek Dorayaki dikenali dengan nama watak kartun Doraemon. Apabila mendengar perkataan dorayaki, ia mungkin segera menyimpang dengan nama watak kartun Doraemon kepada yang gemar memakan kek ini. Dorayaki mula diperkenalkan di negara ini, bersama dengan tayangan kartun Doraemon di Malaysia. Ia boleh menjadi kek yang popular, kerana ramai peminat watak kartun Doraemon yang masih wujud hari ini.

Begitu banyak peminat kek ini, menjual Dorayaki boleh menjadi bidang perniagaan yang menguntungkan dan tidak untuk mencuba. Di samping banyak pengemar kek ini, untuk membuat kek juga mudah. Apabila keseluruhan campuran selesai, apa yang perlu dilakukan seterusnya adalah meletakkannya di pemotong cookie dorayaki.

Haaah … Apakah grill/pemanggang acuan dorayaki? Ia adalah gril yang direka khas untuk membuat kek bulat. Gril ini boleh membuat banyak cetakan kek sekaligus dalam proses memasak. Mudah bukan?

Apabila anda ingin mencuba perniagaan Dorayaki, pilih tempat yang penuh sesak dengan kanak-kanak, remaja, dan pelajar. Kerana mereka semua sasaran utama apabila ingin menjual kek dorayaki. Selepas pilihan tempat yang sesuai, tentukan harga dorayaki yang akan dijual kerana ia merupakan perkara penting. Berdasarkan pasaran sasaran atau bakal pembeli, berikan harga yang berpatutan tetapi masih menguntungkan.

Belajar sedikit tentang budaya Sakura (negara Jepun), untuk menambah tanggapan bahawa kek buatan sendiri sangat menyerupai kek tradisional Jepun. Kemudian anda juga boleh memohon untuk menghias kedai atau aksesori lain. Supaya ia boleh menimbulkan suasana Sakura / Jepun di kedai dorayaki anda kemudian.

Mudah-mudahan artikel ini dapat berguna. Nasib baik, ucapan salamBerminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain