Jagung Bakar? Modal Kecil Untung Banyak

0
3065

Kebanyakan kita semua sudah tahu dan telah merasai makanan yang dipanggil jagung bakar.

Jagung bakar, seperti namanya, adalah makanan yang dibuat dari jagung yang dipanggang atau dibakar dengan menggunakan arang batu yang mirip dengan sate, dengan rempah yang berbeza.

Malangnya, ia tidak diketahui dengan tepat dan di mana makanan itu berasal, tetapi pastinya hampir semua tempat mengetahui makanan ini. Oleh itu, kini perniagaan menjual jagung panggang adalah satu jenis idea perniagaan masakan kreatif yang cukup menguntungkan bagi anda yang tidak mempunyai modal besar tetapi ingin memperoleh pendapatan yang besar.

Malah perniagaan ini sangat sesuai untuk dilakukan oleh pelajar atau anda yang ingin mendapatkan pendapatan tambahan, kerana hasil atau manfaatnya sangat baik untuk meningkatkan wang belanja, bahkan dengan kreativiti rasa itu akan menarik lebih banyak pengunjung.

Kelebihan perniagaan jagung panggang adalah mudah dibuat dan merupakan salah satu makanan ringan yang paling disukai di kalangan rakyat hari ini, terutamanya golongan muda. terutamanya pada waktu malam.

Rasa tersendiri, enak dan lazatnya adalah sebab mengapa jagung panggang sangat popular sebagai makanan ringan terutamanya pada waktu malam atau semasa musim hujan.

Jika anda berminat dan ingin membuka perniagaan jagung panggang ini, terdapat beberapa petua yang perlu anda ketahui dan peralatan yang anda perlu sediakan, termasuk:

· 1. Peralatan

· 2. Rasa

· 3. Tempat untuk menjual

· 4. Sasaran Pelanggan Jagung bakar

mari bermula dari yang pertama,

1. Peralatan
Peralatan adalah modal utamanya untuk memulakan perniagaan jagung panggang ini, berikut adalah beberapa alat yang perlu anda berikan untuk memulai perniagaan jagung panggang. Ini adalah bahan utama yang perlu anda sediakan;

1.1. Grills Corn, anda boleh menggunakan panggangan yang sama seperti yang digunakan untuk membakar satay.

1.2. Arang, Digunakan untuk membuat arang yang kemudiannya akan digunakan untuk membakar jagung.

1.3. Kipas, Untuk memastikan arang panas dan jagung tidak terbakar.

Anda juga boleh menggunakan Corn Grills berkapasiti gas ataupun elektrik

1.4. Penyepit, Digunakan untuk memutarkan jagung semasa memanggang.

1.5. Plat kecil / dulang, kemudian digunakan untuk meletakkan jagung untuk pelanggan.

1.6. Pembungkusan jagung,

1.7. Marjerin, untuk menambah aroma dan rasa lazat ke jagung bakar anda.

2. Rasa
Untuk perasa jagung panggang umumnya mempunyai 2 rasa, iaitu manis dan spicy. Bergantung pada pesanan pelanggan.

Untuk menambah lebih banyak rasa kepada jagung anda, terdapat beberapa perisa tambahan yang boleh anda gunakan, contohnya:

Manis – Untuk membuat jagung manis anda boleh menambah susu selepas jagung dimasak dan sedia untuk dihidangkan

Untuk rasa Spicy – anda boleh menambah serbuk seasoning seperti BBQ, Cheese, atau Ayam

Selebihnya anda boleh menyesuaikan mengikut keperluan dan kos anda.

3. Tempat untuk menjual

Lokasi adalah salah satu kunci penting bagi kejayaan perniagaan jagung panggang anda, apabila anda ingin membuka perniagaan jagung panggang, cubalah untuk memilih tempat yang strategik dan sesak, misalnya:

1. Kawasan taman perumahan.

2. Dataran bandar atau berhampiran persimpangan yang sibuk

3. Berhampiran pasar dan lain-lain.

4. Pasar malam, bazar, ekspo

5. Umumnya lokasi yang saya nyatakan di atas adalah lokasi yang strategik dan sangat berpotensi untuk digunakan sebagai perniagaan panggang jagung anda.

4. Sasaran Pengguna Jagung bakar
Sasaran pengguna tidak perlu bimbang kerana jagung umumnya disukai oleh semua orang, tidak kira lelaki atau perempuan, kanak-kanak atau orang dewasa. Ianya sangat luas. Masalahnya ialah bagaimana anda menarik pelanggan. Untuk itu inovasi dan kreativiti diperlukan untuk menjadikan perniagaan anda berkembang dengan pesat.Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi BisnesLihat artikel menarik yang lain