10 Strategi Pengurusan Hebat Yang Mampu Mengubah Perniagaan Anda

0
9047

Michael LeBoeuf , seorang penulis buku best seller, mengatakan bahawa dengan hanya menerapkan 10 Strategi Pengurusan ini, anda boleh menjadikan perniagaan anda sebagai pemain utama dalam pasaran yang kompetitif. Berikut adalah ringakasan strategi pengurusan hebat yang dapat anda pelajari dalam organisasi perniagaan.

1. Penyelesaian Kukuh Berbanding Penyelesaian Segera

Sesuatu masalah tidak akan menjadi beban di kemudian hari jika anda memiliki prinsip penerapan penyelesaian kukuh yang berkekalan, dan bukan setakat memilih penyelesaian segera untuk jangka masa pendek. Anda perlu bijak dalam menangani masalah organisasi perniagaan anda, samada dari segi peribadi (person), proses (process), tatacara (procedure), produk (product) dan sebagainya. Pengembangan sumber tenaga manusia lebih penting daripada penggunaan penuh sumber tenaga.

2. Mengambil Risiko Berbanding Mengelak Risiko

Risiko tinggi pulangan tinggi adalah pernyataan yang sudah biasa didengar dalam apa jua kegiatan sekalipun, lebih-lebih lagi dalam dunia perniagaan dan ekonomi. Organisasi anda sudah tentu mahu bertahan lama, jadi lebih baik sekiranya anda memilih untuk mengambil suatu risiko. Anda tidak akan dapat belajar banyak jika sentiasa menghindari masalah, berbanding dengan menghadapi masalah dan menjadikannya suatu proses pembelajaran.

3. Kreativiti Berbanding Prosedur Yang Tetap

Kreativiti dan inovasi menjadi kewajipan bagi anda demi bertahan dalam industri yang semakin tinggi saingannya. Sesebuah perniagaan dan organisasi hanya dapat berjaya jika ia mengikut arah angin dan dinamik pasaran. Jadilah seseorang yang tidak jemu belajar dan meningkatkan kreativiti sesebuah produk atau perkhidmatan. Semaikan sifat untuk memperbaiki diri secara berterusan sebagai budaya dalam perniagaan.
4. Tindakan Tegas Berbanging Analisa Tanpa Tindakan

Sebaik mana pun strategi pengurusan anda, sekiranya hanya cantik pada kertas, maka anda umpama bermimpi di siang hari. Lakukan sedikit analisa dan bertindak pantas. Mengambil sesuatu tindakan jauh lebih penting daripada aktiviti mengambil rekod yang berlarutan tanpa mengambil tindakan. Anda hanya boleh menyatakan yang strategi tersebut telah berjaya setelah bertindak dan mendatangkan hasil.

5. Kerja Pintar Berbanding Kerja Sibuk

Kerja yang berkesan bermaksud melakukan sesuatu yang berhasil. Kerja yang cekap bermaksud menggunakan cara yang betul dalam menjalankan tugas. Bekerjalah dengan pintar untuk mempermudahkan anda mencapai prestasi maksima dan mencapai sasaran. Keberkesanan (effectiveness) dan kecekapan (efficiency) kerja adalah strategi yang bagus. Tetapkan keutamaan dan bataskan waktu sebagai satu cara untuk anda bekerja dengan lebih pintar.

6. Sederhana Berbanding Rumit

Simple is beauty menjelaskan bahawa kesederhanaan adalah indah. Sebatang pokok pinang nampak lebih anggun berbanding dengan semak belukar. Keep it simple and smart dalam bekerja. Berfikir sebelum bertindak mendorong anda menghasilkan sebuah strategi pengurusan yang hebat.

7. Diam Tapi Berkesan Berbanding Tin Kosong

Tin kosong nyaring bunyinya, adalah perumpamaan yang bermaksud seseorang yang banyak berbicara belum tentu lagi dapat menunjukkan kehebatan atau kemampuannya. Diam tetapi berkesan bererti seseorang yang banyak memerhati situasi dan keadaan sebelum mengambil tindakan. Perhatikan pasukan kerja anda yang lebih banyak berkata-kata berbanding bekerja. Mereka hanya akan menambah persepsi negatif terhadap pasukan dan organisasi.

8. Kualiti Kerja Berbanding Kepantasan

Dahulukan kualiti (quality first) adalah satu stigma yang sangat ekstrim dalam dunia perniagaan di zaman ini. Bagaimanakah anda dapat menyeimbangkan kualiti pekerja berbanding dengan kemampuan merekrut untuk memenuhi jumlah pekerja yang diperlukan. Kepantasan melayan pelanggan memang penting, tetapi jika kualitinya tidak berapa bagus ia akan hanya memberi tindak balas negatif terhadap prestasi individu atau sesebuah kumpulan (team).

9. Kesetiaan Individu Berbanding PeningĀ Ganti Pekerja

Cara anda sebagai pemimpin perniagaan mempertahankan kesetiaan pekerja merupakan strategi yang baik untuk jangka masa panjang. Program-program mengekalkan pekerja akan memperkukuhkan lagi kesetiaan individu dalam profesionnya. Kaji faktor-faktor yang boleh menyebabkan pusing ganti kerja (employee turnover), lebih-lebih lagi dalam tugas yang kritikal, di mana ada yang berlaku dalam tahun pertama.

10. Kerjasama Dalam Pasukan Berbanding Persaingan

Kerjasama akan melahirkan usahasama dan sinergi. Anda tentu faham bahawa sinergi sangat berpengaruh dalam mencapai prestasi maksima berbanding dengan kerja secara individu mengikut pernyataan tugas (job description). Jika dibandingkan dengan aktiviti bersendirian, kerjasama berkumpulan lebih berkesan dalam menjaga keberkekalan sesebuah organisasi. Anda perlu memberi keutamaan kepada kerjasama berkumpulan berbanding dengan kegiatian individu yang menyebabkan timbulnya muslihat atau permusuhan.

Strategi pengurusan Michael LeBoeuf akan memberi impak kepada perniagaan anda, dimana setiap bahagian akan menjalankan tugas dan menggunakan kuasa yang mereka ada secara konsisten dan penuh komitmen. Ia juga menerangkan bagaimana pucuk pimpinan perlu memberi sokongan penuh kepada pekerja bawahan, manakala para pekerja bawahan pula perlu lebih kreatif dalam tindakan dan pemikiran mereka.Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain