10 Syarikat Internet Termahal Di Dunia

0
3733

Syarikat Internet


Pada kemuncak gelembung dotcom , harga saham bagi syarikat-syarikat internet yang berjaya mencapai tahap tertinggi. Pertandingan yang sengit menyaksikan banyak syarikat-syarikat yang lebih besar membuat pengambilalihan yang juga melibatkan kes-kes pengambilalihan yang tidak masuk akal. Senarai 10 pengambil-alihan terbesar dalam sejarah Internet adalah seperti berikut:

Broadcast.com
Bermula sebagai AudioNet pada tahun 1995, syarikat radio melalui laman web ini mencatat rekod yang tinggi dan sangat berjaya. Ia telah diambil alih oleh Yahoo dengan pembelian saham bernilai USD$5.7 bilion

Netscape
Netscape pada awalnya merupakan pelayar dominan dalam industri dotcom . Walau bagaimanapun, kedudukannya akhirnya tunduk kepada Internet Explorer . Ia diambil alih oleh AOL dengan nilai USD$4.2 bilion pada tahun 1998 dan dibubarkan pada tahun 2003. Legasi Netscape terus bangkit selepas tahun 1998, dan kini dikenali sebagai Mozilla .

Geocities
Pada kemuncaknya, Geocities merupakan syarikat yang menawarkan khidmat simpanan data dalam bentuk maklumat dan gambar yang ada pada sesebuah laman web dan merupakan yang paling popular di internet. Ditubuhkan pada akhir 1994, kemudiannya diambil alih oleh Yahoo dengan nilai USD$3.7 bilion pada tahun 1997. Seperti kebanyakan pengambilalihan yang dibuat pihak Yahoo , Geocities tidak memberi keuntungan dan ditutup pada akhir tahun 2009. Pada waktu ini, hanya Geocities di Jepun masih bertahan.

WebEx
Salah satu perintis yang mempelopori kerjasama perniagaan dalam talian, WebEx menghasilkan satu perisian yang pertama dengan keupayaan melayari internet secara luar talian. Ia dibeli oleh CISCO pada tahun 2007 dengan nilai USD$3.2 bilion.

Skype
Walaupun ia bukan perintis protokol internet untuk komunikasi, Skype telah merevolusikan komunikasi di internet dengan protokol hak milik berprestasi tinggi. Berpengkalan di Sweden dan dibangunkan oleh pemaju dari Estonia, ia telah diambil alih oleh Ebay pada tahun 2005 dengan nilai USD$2.5 bilion. Ebay kemudian menjual 70% daripada sahamnya kepada sebuah konsortium dengan harga USD$2.75 bilion.

Ask.com
Sebuah enjin carian soal jawab ini pernah popular di internet sehingga berjaya dijual kepada InterActiveCorp dengan nilai USD$1.85 bilion. Tidak lama selepas itu, InterActiveCorp menyedari bahawa ia telah membeli syarikat yang tidak aktif. Teknologi tersebut kemudiannya disalur keluar kepada pihak ketiga yang tidak dikenalpasti.

CNET Networks
Sejak diasaskan pada tahun 1994, CNET Networks mempunyai pengaruh yang besar ke atas media internet. Ia telah diambil alih oleh CBS Corporation pada tahun 2008 pada nilai USD$1.8 bilion. Pada waktu itu CNET dapat menarik seramai 200 juta pelawat dalam satu bulan.

Overture Services Inc.
Overture Services Inc . atau GoTo.com ialah salah satu syarikat pertama yang berjaya dalam perkhidmatan pengiklanan berbayar. Yahoo merupakan salah satu pelanggan terbesar Overture dan ia diambil alih dengan nilai USD$1.63 bilion pada tahun 2003. Perkhidmatan tersebut kini dikenali sebagai Yahoo Search Marketing.

Youtube
Agak munasabah untuk diperkatakan bahawa Youtube telah mengubah dunia internet ke arah yang baru dan ia telah menjadi satu cabang budaya masa kini. Sejak dilancarkan pada tahun 2005, Youtube menjadi popular dan dalam tempoh setahun, 65, 000 video baru dapat ditonton setiap hari. Seperti yang diramalkan, ia menarik banyak minat dan akhirnya diambil alih oleh Google dengan nilai USD$1.65 bilion. Youtube kini berada di tangga ketiga teratas dari segi jumlah kunjungan di internet.

Paypal
Syarikat pembayaran secara online ini telah ditubuhkan pada tahun 2000. Menjelang tahun 2002, Paypal menawarkan kaedah pembayaran pilihan kepada lebih daripada 50% daripada pengguna Ebay . Oleh sebab itu, Ebay mengambil alih Paypal dengan nilai USD$ 1.5 bilion. Walaupun menghadapi banyak saingan, Paypal masih terus berurusniaga dan hampir memonopoli urusan pembayaran dalam talian.Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain