3 Strategi Pemasaran Melalui SMS

0
2340

Ramai yang bergantung dengan saluran pengiklanan seperti media cetak, e-mel, video dan jaringan sosial. Namun begitu, mereka kadang kala lupa akan satulagi saluran yang mampu diakses oleh ramai orang. Kaedah pengiklanan melalui pesanan ringkas atau SMS mungkin tidak sama popular dibandingkan dengan yang lain tetapi wajar dipertimbangkan bagi anda yang sedang memajukan startup atau perniagaan di peringkat awal.

Berikut adalah 3 cara yang boleh Anda lakukan dengan menggunakan SMS sebagai media pemasaran startup Anda.

Perkenalkan pasukan kerja anda dengan pemasaran SMS

Kaedah kempen pemasaran yang berbeza boleh mencapai tujuan yang berbeza-beza. Secara umumnya, anda seharusnya berusaha meningkatkan kesedaran dan memupuk hubungan dengan pelanggan kerana setiap satu memainkan peranan penting.
Contohnya, perniagaan baru anda mengadakan kempen pemasaran baru melalui e-mel, iaitu dengan menyebarkan berita dan program terbaru, tetapi kaedah ini kurang sesuai jika anda perlu membuat pengumuman dalam waktu yang singkat. Pemasaran SMS memberi penyelesaian untuk ini.

Cuba kaedah lama

Kaedah dan media pengiklanan yang telah teruji dan bersifat tradisional seperti media cetak perlu terus digunakan. Ketika bekerja, penggunaan media cetak dan tradisional lain ini dijadikan sebagai cara sampingan selain pemasaran secara SMS, agar sasaran pemasaran tercapai dengan secara optima.

Berjaya maksimakan pemasaran jenama melalui SMS

Jika dipertimbangkan keefektifan kos, pemasaran dengan SMS boleh memberikan keutungan pelaburan yang semakin meningkat. Penggunaan pemasaran SMS bukan sekadar untuk menjayakan jenama. Jenama-jenama seperti Whita Castle, rangkaian restoran makanan segera dan Ashley Stewart turut menggunakan kaedah ini dan berjaya.

Jika pelanggan atau konsumer yang Anda sasarkan adalah pengguna SMS yang tegar atau bukan peminat aplikasi telefon pintar, atau hanya menggunakan telefon bimbit sederhana, pemasaran SMS lebih sesuai untuk perniagaan Anda bagi mencapai status perniagaan dan meluaskan bes pelanggan Anda.Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain