Apa itu Ekonomi Digital

0
7504

PUTRAJAYA 7 Okt. – Pembangunan Koridor Raya Multimedia (MSC) Malaysia kini memasuki fasa ketiga bermula tahun depan dengan tumpuan diberikan kepada penjanaan ekonomi digital yang inovatif ke arah mencapai sasaran negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

internet

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ia sejajar dengan Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dijangka memberi sumbangan sebanyak 10.2 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sehingga 2015. Katanya, pada masa ini ekonomi digital menyaksikan perkembangan menakjubkan serta pantas dengan tahun lalu sahaja menyumbang 35 peratus kepada dagangan dunia yang berjumlah AS$$17 trilion dengan perolehan e-perdagangan mencecah sehingga AS$$3.8 trilion menjelang 2020.

‘‘ Berdasarkan kepada perbincangan hari ini, kami sampai kepada kesimpulan bahawa bagi mengorak langkah ke hadapan, ia memerlukan kita memulakan usaha ke arah ekonomi digital inovatif, ” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pelaksanaan (ICM) ke-22 dan Panel Penasihat Antarabangsa MSC Malaysia ke-13 di sini hari ini.

Hadir sama Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr. Maximus Ongkili; Pengerusi MSC Malaysia, Tan Sri Abdul Halim Ali: Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan dan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC), Datuk Badlisham Ghazali.

IAP mengumpulkan pemikir, tokoh korporat dan pakar akademik dunia yang memberi nasihat dan cadangan kepada kerajaan untuk membangunkan MSC Malaysia dan industri ICT di negara ini.

Anggota panel yang hadir ialah Pengasas BBWorld Consulting Services Sarl, Dr. Robert Bishop; Pengurus Besar Eksekutif Saluran Kanak-kanak Al-Jazeera, Mahmoud Bouneb; Pengerusi Panel Antara Kerajaan Mengenai Perubahan Iklim, Rajendra K. Pachauri; Pengerusi School Energy Initiatives, Dr. John Cage dan Profesor William F. Miller dari Universiti Stanford.

Perdana Menteri berkata, inisiatif pembangunan fasa kedua MSC Malaysia yang akan lengkap hujung tahun ini mencapai sasaran yang ditetapkan.

‘‘ Dalam fasa tersebut, MSC Malaysia telah meletakkan batu asas ke arah pembangunan infrastruktur, syarikat-syarikat dan tenaga profesional yang mampu memacu perubahan dalam mencapai sasaran- sasaran yang ditetapkan oleh negara, ” katanya.

Beliau berkata, pembangunan fasa berkenaan telah menyumbang sebanyak RM35 bilion bagi KDNK untuk tempoh 2004 dan 2010, menyediakan sejumlah 83, 000 peluang pekerjaan dan memperkukuhkan kedudukan Malaysia sebagai hab ICT global serta mewujudkan sub-sektor baru dan membina usahawan kelas baru.

Lanjutan daripada itu, Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, sasaran kerajaan sekarang dalam menumpukan ekonomi digital inovatif ialah merangsang kreativiti manusia dengan teknologi baru, pasaran dan peluang-peluang.

‘‘ Ini akan menjadi pemangkin kepada inovasi dalam produk, perkhidmatan dan proses; meningkatkan produktiviti individu dan perniagaan selain melonjakkan daya saing dalam ekonomi digital global.

‘‘ Perancangan rapi dan penggunaan strategi digital yang berjaya adalah suatu kemestian bagi memastikan Malaysia terus dapat bersaing dan berjaya di arena antarabangsa, ” katanya. -UTUSAN-

Di atas adalah petikan surat khabar baru-baru ini. Heboh diperkatakan tentang potensi ekonomi digital ini tapi apa sebenarnya yang anda faham dengan ekonomi digital?

Seperti yang kita sedia maklum, perkembangan dan kemajuan teknologi informasi dan komunikasi (TIK) akhir–akhir ini dirasakan hampir dalam setiap aspek kehidupan masyarakat. Sebagaimana setiap kemajuan teknologi komunikasi yang lain, internet masuk ke berbagai bentuk kehidupan masyarakat. Teknologi internet berkembang dalam sebuah ‘dunia’ atau ‘ruang maya’ atau sering disebut sebagai cyber-space, sebuah dunia atau tempat orang dapat berkomunikasi, ‘bertemu’, dan melakukan berbagai aktiviti ekonomi melahirkan masyarakat baru yang dinamakan masyarakat informasi (information society) atau masyarakat berpengetahuan (knowledge society/knowledge-based society). Pada mulanya, teori ekonomi fundamental lama berlandaskan pada faktor-faktor fizik, tenaga kerja dan modal (tanah, wang, dan manusia). Tetapi sekarang, faktor-faktor intelektual berupa ilmu pengetahuan dan teknologi, kreativiti, dan berbagai bentuk modal inovatif yang mengawal dunia.

NEW YORK, 18 Mei — Kerajaan memulakan kerangka kerja ekonomi digital yang inovatif yang akan menjadi kemuncak dalam pembangunan Pelan Induk Digital Malaysia, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di sini pada Rabu.

Beliau berkata pendekatan berpusat yang diguna pakai oleh negara itu bertujuan memperoleh peluang-peluang utama yang muncul daripada anjakan dunia daripada analog kepada digital.

Berdasarkan perkembangan pesat penembusan jalur lebar yang meliputi 100 peratus isi rumah menjelang 2020, penduduk digital Malaysia memainkan peranan yang semakin penting dalam pembangunan sosioekonomi negara, ” katanya pada pembukaan mesyuarat pertama Majlis Penasihat Sains dan Inovasi Global (GSIAC) di Akademi Sains New York.

Mesyuarat itu dihadiri seramai 35 anggota yang terdiri daripada ahli sains terkemuka dan pakar dalam pelbagai bidang, termasuk Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Akademi Sains New York, Ellis Rubinstein, yang merupakan pemenang Hadiah Pulitzer dalam kewartawanan sains.

Najib yang sebelum itu melancarkan forum “Invest Malaysia New York 2011? di Bursa Saham New York, berkata Digital Malaysia akan meningkatkan pertumbuhan merentas semua sektor ekonomi dan mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk inovasi, pelaburan dan bakat.

Kami akan membangunkan ekosistem yang menggalakkan penggunaan meluas teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam semua aspek ekonomi bagi membolehkan masyarakat berhubung di peringkat dunia dan berinteraksi secara tepat masa, ” katanya.

GSIAC dijangkakan menyediakan input bernilai dan perspektif baharu untuk mengangkat ekonomi Malaysia menerusi inovasi, memanfaatkan kekuatan negara dalam ICT serta meningkatkan kemahiran dan pendidikan sains dan kejuruteraan.

Najib berkata kerajaan menyedari bahawa inovasi sangat penting dalam memastikan kemakmuran dan mempromosikan kebajikan rakyat dan alam sekitar, dan menambah bahawa ia komited untuk memajukan sains, teknologi dan inovasi dan menjadikannya pemacu pembangunan ekonomi dan memastikan kemampanannya.

Ia memerlukan langkah berani untuk membangunkan dan memanfaatkan sains dan teknologi dan mengukuhkan lagi kekuatan negara yang sedia ada, ” katanya.

Najib juga berkata Malaysia berjaya mengubah ekonomi berasaskan pertanian kepada ekonomi berasaskan pembuatan dan perkhidmatan.

Dan kini kami komited merealisasikan matlamat Wawasan 2020 – ekonomi berpendapatan tinggi – menerusi Pelan Transformasi Ekonomi atau ETP, ” katanya.

Najib berkata ini memerlukan jumlah pelaburan sebanyak US$444 bilion dan pertumbuhan tahunan enam peratus, menjana 3.3 juta pekerjaan berpendapatan tinggi dan latihan kemahiran.

Ia akan mengangkat Keluaran Negara Kasar Malaysia (GNI) daripada US$6, 700 pada 2009 kepada US$15, 000 pada 2020, ” kata Perdana Menteri yang mengilhamkan idea penubuhan majlis itu semasa melawat New York tahun lepas.

Rancangan itu katanya akan dipacu sektor swasta dan menyumbang 92 peratus daripada jumlah pelaburan, dan menambah kira-kira 27 peratus pelaburan akan disumberkan daripada pelaburan langsung asing.

Sejumlah 12 sektor yang dikenal pasti sebagai Bidang Keberhasilan Utama Negara ialah minyak, gas, tenaga, minyak sawit dan produk berkaitan, perkhidmatan kewangan, pemborongan dan runcit, pelancongan, ICT, perkhidmatan pendidikan, elektrik dan elektronik, perkhidmatan perniagaan, penjagaan kesihatan swasta, pertanian dan Greater Kuala Lumpur.

Najib berkata Malaysia perlu menjana aktiviti ekonomi bernilai tinggi dengan menghubungkan bandar dan kampung untuk masa depan menerusi ICT. Namun, matlamat negara bukan semata-mata meningkatkan teknologi dan pertumbuhan ekonomi, malah meliputi peningkatan kualiti hidup dan kebajikan semua rakyat, katanya.

Mengenai panel penasihat itu, Najib berkata beliau menunggu untuk menerima nasihat bernilai tambah dan sokongan aktif ketika Malaysia melangkah ke depan.

Beliau berkata majlis itu akan berperanan sebagai platform untuk mencapai objektif, seperti memberi nasihat terhadap aspirasi Malaysia untuk menjadi negara berpendapatan tinggi berasaskan sains dan inovasi. Ia juga akan menjadi penanda aras daya saing dan ranking Malaysia dalam sains dan inovasi berbanding negara maju lain serta meningkatkan keupayaannya dalam bidang itu serta usaha sama dengan pakar dan pemimpin dunia. -BERNAMA-

Petikan akhbar kedua di atas menerangkan kepada kita tentang betapa ekonomi digital hari ini sangat mengagumkan dan hebat, pantas dengan menyumbang 35 peratus kepada dagangan dunia berjumlah US$17 trilion pada 2009. Perolehan e-dagang global adijangka kan mencecah US$3.8 trilion menjelang 2020!

Pendek kata, ekonomi digital adalah suatu hal yang kompleks dan merupakan fenomena yang baru muncul terkait dengan aspek-aspek ekonomi mikro, ekonomi makro, dan teori organisasi dan administrasi. Ekonomi digital akan menjelaskan perkembangan dan pertumbuhan ekonomi beberapa dekad yang akan datang.

Berbicara tentang ekonomi digital, tidak lengkap sekiranya tidak menyentuh topik Akta Ekonomi Digital yang telah diluluskan sebelum pembubaran Parlimen UK pada 12 April 2010. Akta tersebut mampu untuk menjangkau jauh implikasi untuk pengguna internet, terutama sesiapa yang melanggar undang-undang hak cipta, sama ada mereka sedar atau tidak. Ia mungkin bermakna bahawa pesalah mengulangi yang akhirnya diharamkan daripada menggunakan Web seumur hidup.

Apakah Akta ini?

Akta ini merangkumi beberapa objektif antara luas, termasuk membaik pulih industri penyiaran UK bagi memastikan peralihan radio digital dan penyediaan jalur lebar berkelajuan tinggi untuk semua. Akta boleh menghendaki ISP untuk mengenal pasti pesalah undang-undang hak cipta / anti-cetak rompak. Dan perkara ini telah membawa kepada kebimbangan bahawa banyak pembekal Wi-Fi, seperti kafe, perpustakaan dan universiti.

Fasal 8 Akta Ekonomi Digital adalah bahagian yang paling secara langsung memberi kesan kepada lanun internet. Dalam erti kata lain, mana-mana Alamat Internet Protocol (IP) yang dikenal pasti sebagai punca muat turun secara haram boleh disekat. Mereka yang disyaki pada mulanya akan dimaklumkan melalui surat tentang keselamatan WiFi dan memuat turun mengikut undang-undang untuk membantu mereka memahami tanggungjawab mereka sekiranya orang luar telah menggunakan rangkaian mereka. Jika cara ini tidak berkesan, maka kerajaan mempunyai kuasa untuk meminta ISP melaksanakan apa yang Akta panggilan “langkah-langkah teknikal” dalam menentang penceroboh-penceroboh.

Melindungi rangkaian wayarles anda adalah satu lagi isu utama. Akta Ekonomi Digital meletakkan tanggungjawab pada pemilik Alamat IP. Pemilik bertanggungjawab untuk memastikan rangkaian mereka selamat. Ini kerana sambungan wayarles boleh mencapai beberapa ratus kaki dari router, makna jiran dan pejalan kaki berpotensi untuk mengakses rangkaian tersebut tanpa sebarang kawalan ke atas aktiviti-aktiviti online mereka.

Secara kesimpulannya, Akta Ekonomi Digital direka untuk melindungi para pencipta dan memastikan mereka mendapat pulangan yang adil untuk kerja-kerja mereka dan bersedia untuk mengubah cara rakyat UK berkongsi fail di masa depan.

Ekonomi digital semakin berkembang, bagaimana pula dengan anda?Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain