Sebab-sebab Mengapa Apple Masih Boleh Bersaing

0
3879

applecompetition

Spekulasi semasa tentang pemerintahan berterusan Steve Jobs, Ketua Pegawai Eksekutif
Apple , menekankan betapa rapatnya pertalian produk Apple dengan pengasas itu. Tiada siapa yang tahu dengan tepat apa yang tidak kena dengan Steve Jobs tetapi ia mesti sesuatu yang serius. Beliau telah mengambil cuti selama enam bulan atas alasan sakit perut. Saya pasti kita semua mahukan supaya Steve sembuh dan kembali berkhidmat. Jika Steve bukan Ketua Pegawai Eksekutif, terdapat banyak sebab mengapa Apple pasti terus berkembang selepas era beliau.

1. Tiada siapa yang hidup selama-lamanya
Adakah
Disney terkubur selepas Walt meninggal dunia? Apple akan terus beroperasi tanpa Jobs kerana ia kekal beroperasi tanpa beliau sebelum ini (1985). Semua institusi yang hebat biasanya menunjukkan prestasi yang baik walaupun tanpa pengasas mereka. Kebanyakan syarikat menunjukkan prestasi yang lebih baik selepas pemimpin mereka meninggalkan syarikat. Sebagaimana kata-kata pekerja Disney “Walt berada di taman pada setiap masa sekarang!” Steve Jobs tidak akan hidup selama-lamanya dan ia tidak mengubah hakikat bahawa Apple mempunyai cerita pertumbuhan asas yang terbaik di dunia. Berapa ramai pada hari ini memiliki komputer Apple sendiri? Berapa ramai yang mempunyai alat pemain muzik Apple atau telefon perniagaan?

2. Jobs akan menjadi sebahagian daripada pengurusan
Steve boleh bersara tetapi tidak akan terus meninggalkan
Apple. Steve akan menjadi sebahagian daripada keputusan strategik seperti yang terbukti dari e-mel beliau kepada rakan-rakannya. Jobs dan Apple mempunyai rancangan untuk menyediakan plan kesinambungan pihak pengurusan syarikat. Adalah menjadi tangungjawab Jobs dan pengurusan yang sedia ada untuk melaksanakan rancangan tersebut. Jobs masih akan berkhidmat walaupun tidak aktif seperti sekarang.

3. Apple telah membangunkan budaya
Organisasi ini menekankan budaya yang sangat kuat. Dalam budaya korporat, semua orang tahu apa yang mereka harus lakukan walaupun tidak ada peraturan yang perlu diikuti untuk menyelesaikan keadaan tertentu.
Apple telah membangunkan satu budaya yang akan kekal walaupun selepas ketiadaan Jobs.

4. Jurutera dan pengaturcara
Di
Apple , Steve Jobs tidak mencipta aturcara sendiri. Beliau mengumpul jurutera dan pengaturcara yang cemerlang untuk menghasilkan ciptaan dan inovasi yang bagus. Beliau tidak menghasilkan semuanya berseorangan. Jobs sudah pasti memberi kesan enigmanya kepada orang di sekelilingnya.

5. Apple telah berkembang menjadi suatu kultus
Perkara yang unik tentang
Apple adalah perkembangannya menjadi suatu kultus dan rakyat memilih Apple semata-mata kerana ia adalah Apple . Majoriti tidak akan menukar penggunaan jenama Apple kepada jenama lain.

6. Wawasan oleh Tim Cook
Tim Cook, lelaki yang menggantikan Steve Jobs, mempunyai wawasan tersendiri. Beliau telah menjaga operasi harian syarikat sejak dahulu. Dia mesti menyelamatkan diri daripada menjadi mangsa birokrat dan bekerjasama dengan pasukan pencipta untuk kejayaan yang berterusan, seperti yang dilakukan oleh Setve Jobs.

7. Apple mempunyai produk teras
Kejayaan sebuah syarikat bergantung kepada produk terasnya dan
Apple mempunyai 3 produk utama yang berjaya iaitu Mac, iPhone dan aplikasi iTunes atas talian. Nampaknya mereka akan mendahului orang lain dan mempunyai masa depan yang cukup baik sehingga suatu jangka masa yang agak lama.

8. Ketua Pegawai Eksekutif
Ketua Pegawai Eksekutif selalunya dinilai terlalu tinggi. Mereka kebanyakannya akan mendapat kredit yang lebih untuk sesuatu kejayaan atau terlalu disalahkan untuk sesuatu kegagalan. Sesebuah syarikat yang dikendalikan oleh beratus-ratus jurutera, pengurus dan lain-lain yang mempunyai minda yang pintar. Ya, Ketua Pegawai Eksekutif mungkin adalah pembuat keputusan muktamad tetapi penggantian Ketua Pegawai Eksekutif tidak seharusnya menjejaskan syarikat.

9. Kesilapan Jobs
Banyak yang telah diperkatakan tentang kejayaan Steve Jobs dan ide-ide kreatif dan bernasnya di
Apple . Walau bagaimanapun, beliau juga pernah membuat kesilapan yang tidak dijangka. Sebagai contoh pelancaran iPhone pertama dengan pelan harga yang tidak bagus. Selain iPod, tiada produk lain menembusi pasaran dengan kadar yang munasabah.

10. Sejarah Pixar
Pixar, pencipta filem animasi cemerlang seperti Toy Story, The Incredibles dan Wall-E . Steve Jobs merupakan pengerusi Pixar untuk tempoh yang agak lama. Tetapi atas sebab-sebab yang jelas Steve tidak menghabiskan banyak masa bekerja untuk Pixar . Dalam tempoh itu seluruh Pixar menghasilkan filem-filem animasi yang menakjubkan. Itu adalah bukti yang cukup bahawa kumpulan lain yang bekerja di Pixar juga mempunyai minda yang imaginatif dan kreatif.Berminat nak mulakan bisnes sendiri?


Dapatkan Konsultansi Bisnes


    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]


    Lihat artikel menarik yang lain